Je werkplek heeft een enorme impact op hoe je werkt, je focus en je algehele productiviteit. Dat betekent dus dat de inrichting van je kantoor erg belangrijk is. Ben je van plan om een nieuw kantoor of een bestaand kantoor een make-over te geven? Lees dan snel verder, wij delen onze tips!

1. De indeling van de ruimte

Voordat je bezig gaat met (opnieuw) inrichten, is het belangrijk om eens na te denken over de indeling. Je moet rekening houden met de medewerkers, de cultuur van het bedrijf en het budget. Open werkplekken zijn bijvoorbeeld erg populair, maar dit is niet passend bij elke bedrijfscultuur. Onderzoek heeft laten zien dat afgesloten werkplekken werknemers productiever maakten. Is er genoeg geld om iedereen zijn eigen ruimte te geven? Dit zijn allemaal overwegingen die je moet meenemen wanneer je beslist over de indeling van je kantoorruimte.

2. (Natuurlijk) lichtinval

Licht heeft een grote invloed op de productiviteit en geestelijke gezondheid. Licht kan het geluk en de inname van vitamine D stimuleren. Kwaliteit van slaap en leven van kantoormedewerkers kan worden verbeterd door meer licht. Heb je een kantoor met weinig ramen en is het creëren van meer ramen niet mogelijk? Versterk dan het natuurlijke licht dat je wél hebt door middel van spiegels en reflecterend meubilair. Daarnaast is het van belang om te kiezen voor verlichting die natuurlijk licht goed kan nabootsen.

3. Planten voor een natuurlijk effect

Planten mogen niet ontbreken op kantoor. Ze kunnen stress, ziekte en geluidsniveau verminderen. Ook kunnen ze de creativiteit en productiviteit verhogen en de lucht zuiveren. En tot slot zien ze er natuurlijk leuk decoratief uit. Het maakt de ruimte wat huiselijker in plaats van strak en informeel. Ga voor onderhoudsvriendelijke planten, waar je weinig omkijken naar hebt.

4. Ergonomisch verantwoorde werkplekken

Een slechte houding kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, nek- en rugpijn en vermoeidheid. Het is dus erg belangrijk om je te houden aan de ergonomische richtlijnen. In hoogte verstelbare stoelen, bureau’s en monitoren zijn een absolute musthave. Ga hier niet te makkelijk mee om en investeer in goede voorzieningen! Zo bescherm je de gezondheid van het personeel.

5. Flexibiliteit in werkplekken

Werknemers hebben behoefte aan verschillende soorten ruimtes. De flexibele werkplekken zijn dan ook erg populair tegenwoordig. Zo kunnen medewerkers zelf kiezen waar ze behoefte aan hebben. Een werkplek dicht bij het raam? Of graag in een afgesloten hokje alleen zitten? Biedt verschillende mogelijkheden. Denk ook aan vergaderruimtes. Je wilt ruimtes creëren waar kleine groepjes onderling kunnen overleggen, maar ook een ruimte waar veel mensen bijeen kunnen komen. Houdt met het inrichten rekening met een variatie in grootte.

6. Ook ruimte voor ontspanning

Het is voor werknemers erg fijn om zich even los te kunnen maken van de kantooromgeving. Een andere ruimte waar mensen zich kunnen ontspannen, lunchen of een spelletje doen helpt daarbij. Deze ruimte kan minder formeel worden ingericht. Ga bijvoorbeeld voor een huiskamer sfeer door het gebruik van stoffering op de vloer. Dit geef een warme, huiselijke sfeer en is optimaal voor ontspanning. Denk jij aan projectstoffering op jouw werkplek? Kijk dan eens op Stilefloors.nl en ontdek de mogelijkheden!

Recommended Posts