Het aantal mensen dat in bepaalde mate lijdt aan incontinentie, is groot. Ditzelfde geldt voor de schaamte die er doorgaans bij komt kijken. In dit blog wordt hier dieper op ingegaan en worden er enkele tips gegeven die hierbij kunnen helpen.

Het komt voor in elke doelgroep

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat incontinentie alleen bij oudere mensen voorkomt. Hoewel mensen op leeftijd een groot deel van de groep vertegenwoordigen, komt incontinentie ook geregeld voor bij jongere mensen. Natuurlijk speelt de leeftijd een grote rol, maar ook zaken zoals ziekten en bijvoorbeeld zwangerschap en bevalling leiden geregeld tot een vorm van incontinentie. Iets dat ook vaak gedacht wordt, is dat het een typisch probleem van vrouwen is, maar ook dit is niet juist. Jong of oud, man of vrouw, het kan iedereen treffen.

Ongemerkt beschermd met de juiste kleding

Gevoelens van schaamte en onzekerheid zijn veelgehoord. Dit is volkomen begrijpelijk. Mensen maken zich druk om doorlekken, nare geurtjes en het zien zitten van het incontinentiemateriaal. Hoe verzorgd mensen er ook mee omgaan, het blijft een rol spelen die een grote invloed kan hebben op het psychische welzijn van deze personen. Gelukkig zijn er steeds meer modemerken die kleding aanbieden, speciaal geschikt voor het gebruik van incontinentiemateriaal. Deze kleding blijft zelfs na een hete wasbeurt goed in vorm en hebben een meer flexibele pasvorm. Nu moet je niet denken dat dit heel aparte kleding is, want je kunt er ook in deze kleding zeker modieus bijlopen.

Voel je niet belemmert

Het juiste incontinentiemateriaal is erg belangrijk voor hoe iemand zich voelt. Inleggers moeten goed op de plek blijven zitten en van broekjes moet de pasvorm aansluitend zijn, maar niet knellend. Een hoog absorptievermogen en het voorkomen van geurtjes is daarbij ook van groot belang. Zo kom je bijvoorbeeld uit bij incontinentiemateriaal van TENA. Gebruik je dit in combinatie met geschikte kleding, dan hoef jij je niet langer belemmert te voelen in je doen en laten. Een kledingproduct dat hier zeker aan bijdraagt, is de zogeheten body. Deze draag je onder je kleding, waardoor je al een extra laag legt over het incontinentiemateriaal en dit dus minder zichtbaar wordt. Tegelijkertijd blijft het materiaal beter op zijn plek zitten. De drukknopen in het kruis zorgen voor een eenvoudige verschoning.

Kies wat past

Het is belangrijk om te gaan voor incontinentiemateriaal dat bij jouw situatie past. In welke mate heb je er last van? Gaat je voorkeur uit naar een inlegger of een broekje? Wil je liever klittenband of drukknopen? Dit zijn vragen die je op weg kunnen helpen om tot een geschikte keuze te komen. Hierbij komt het onderscheid tussen materiaal voor de man en de vrouw. In het geval van TENA heb je bijvoorbeeld de lijn TENA Men en de lijn TENA Lady. Zo heeft het materiaal voor vrouwen bijvoorbeeld een hoger absorptievermogen in het midden, daar waar het voor mannen aan de voorkant belangrijker is in geval van urine-incontinentie.

Recommended Posts